Pe 20 decembrie 2022, Primaria Lyaskovets a finalizat oficial implementarea proiectului “Povesti despre cultura, istorie si natura”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera „Interreg V-A Romania - Bulgaria 2014-2020”, implementat in parteneriat cu Primaria Videle, Romania.

Principalul obiectiv al proiectului este incurajarea conservarii resurselor naturale si traditiilor culturale prin dezvoltarea de produse turistice integrate, ca model de utilizare sustenabila a mostenirii naturale, istorice si culturale in regiunea transfrontaliera Romania-Bulgaria.

Doua activitati cheie au constituit o parte a implementarii proiectului. Prima – investitii in infrastructura turistica – a fost implementata prin reconstructia a doua zone: “Zona ecologica pentru recreere, arta si sport in Lyaskovets” in parcul orasenesc Lyaskovets si “Renovarea zonei de recreere in Kozarevets”, dedicata modernizarii pietei centrale din Kozarevets. Ca rezultat, in parcul orasenesc Lyaskovets s-au creat zone de ciclism montan, zona de skateboarding, zona de arta – cu locatii pentru recreere si arta murala in aer lober, ca si un nou loc de joaca pentru copii. In satul Kozarevets, piata “Mariyana Dimitrova” a fost complet renovate, zona din jurul centrului cultural a fost modernizata si a fost construit un nou loc de joaca cu trei tipuri de activitati de recreere.

A doua activitate cheie a fost dedicate dezvoltarii unui produs turistic, bazat pe traditii locale, istorie si mostenire culturala. Ca parte a activitatii au fost organizate 10 evenimente in Videle si Lyaskovets, cum ar fi festivaluri culinare, festivaluri folclorice, evenimente istorice si culturale.

Festivalul folcloric al toamnei in Lyaskovets a avut peste 80 participanti, ca si evenimentele legate de obiceiuri culinare din Balcani in Romania. Ca rezultat al implementarii proiectului, a crescut numarul de turisti romani in Lyaskovets.

  

 

Attachments